Hvad du bør vide inden dit første photoshoot

Du kender det sikkert godt – dét der med at stå foran et kamera, skulle være “på” og vise dig fra din bedste side. Du gør dit bedste for at plastre et anstrengt smil på, og prøver samtidig febrilsk at trække maven ind og rette ryggen. Alt imens du gennemsøger din hjerne efter de tricks, din super fotogene veninde gav dig, sidst i skulle i byen, og lavede jeres egen lille fotosession iført kjole, stilletter og alt for meget asti.

Men denne gang er der ikke nogen asti-brandert eller Snapchat-filter to the rescue. Du har betalt en professionel fotograf for at tage billeder af dig til din hjemmeside. Denne gang SKAL det altså blive godt. Alle kommer til at se de her billeder, og dine kunder vil dømme dig på dem, inden de overhovedet lærer dig at kende. Trust me – jeg ved PRÆCIS hvor angstprovokerende det er! Måske har du ovenikøbet udskudt det her photoshoot så længe som muligt, fordi du gerne lige ville nå at smide et par kilo først, eller få en mere indbydende tan?

Jeg har efterhånden haft mange forskellige kvinder foran mit kamera – når jeg har skudt både professionelle portrætter, graviditets-, bryllups- og fashionfotos. Jeg har faktisk også selv stået foran kameraet flere gange (med min bror som fotograf). Og ja, lad os bare sige det højt: det føles pisse akavet!
Meeen, hvorfor gør det nu det? Og hvad kan du selv gøre, for at det ikke skal blive akavet denne gang? Kodeordet er: Forberedelse!

Kristine Birka - fotograf, professionelle fotos til din hjemmeside

Find din inspiration

Det første jeg beder om, når jeg bliver booket til et photoshoot, er at se dine inspirationsbilleder. Du har nemlig stensikkert allerede set nogen, der har præcis det udtryk, du gerne vil ramme!
Det kan være utrolig svært at beskrive en stemning eller et visuelt udtryk med ord, så derfor bruger jeg altid inspirationsbilleder til at være helt sikker på at det er det samme resultat vi har i tankerne. Hvad tænker du for eksempel hvis jeg siger “Professionelt look”? Eller “Feminin stil”? Helt sikkert ikke det samme som jeg tænker. Har du brug for lidt forskellige idéer inden du bestemmer dig for din stil, så kan du kigge på mit Pinterest board her…

Vælg det perfekte outfit

Til professionelle portrætter skal din personlighed træde tydeligt frem. Så når du overvejer at gå ud og købe et nyt sæt tøj til vores photoshoot, er det faktisk ikke særlig smart. Jeg vil absolut heller ikke anbefale dig at skrue dig ned i et eller andet stramt pencilskirt – slet ikke hvis man oftest møder dig i jeans og en løs skjorte.
Istedet så gå hjem og vask alt dit vasketøj. Når det hele er lagt på plads, så åbner du dit skab og kaster et blik ind i det:
Hvilket sæt, er det første du vælger at tage på, når ALT dit tøj er rent?
Det er dét sæt du skal have på til dit photoshoot. Det er nemlig det sæt du føler dig bedst tilpas i, og som udstråler din personlighed!
Er du alligevel i vildrede? Så er det en god tommelfingerregel at:

  • Gå efter ensfarvet, “roligt” tøj. Det stjæler ikke opmærksomheden fra dit ansigt.
  • Undgå tøj, der strammer eller som er meget begrænsende for din bevægelser.
  • Tag helst en neutral underdel på. Det kan være mørke bukser eller nederdel, der går til under knæene.
  • Hvis du skal have flere forskellige billeder, så tag 3-4 bluser eller skjorter med. Gerne med forskellige udskæring og farve.
  • Har du en blazer eller en lille jakke? Så skal du helt sikkert tage den med!
  • Det samme gælder hvis du normalt går med et lille tørklæde, så er det en god accessorie at have med.
  • Når nu vi er ved accessories, så synes jeg godt du kan skrue lidt op i dagens anledning. En smuk halskæde, et armbånd der har en personlig betydning for dig, eller et par øreringe, der fremhæver din slanke hals.

Hvis du er i tvivl, så tag det med! Så er det noget vi kan kigge på sammen, og se hvordan det bliver på billederne.

Makeup – masser af makeup

Ved photoshoots er der én regel: hvis IKKE du føler dig som en super dulle, så har du ikke taget nok makeup på!
Du vil gerne se sød og naturlig ud, og måske du kun bruger mascara til hverdag. Men sandheden er at 90% af din makeup forsvinder når man ser dig gennem en kameralinse. Hvorfor det er sådan, kan jeg desværre ikke forklare dig.
Så det er bare igang med at nørde makeup tutorials på YouTube! Så længe du holder dig til jordfarver og brune nuancer, vil du stadig ende ud med et naturligt og friskt look.
Jeg kan anbefale at starte med den her tutorial:

Rekvisitter skaber dit brand

De bedste fotos, som selvstændig, er dem, der viser dig i dit naturlige miljø. Som frisør vil det typisk være i salonen, med en saks i hånden.
Hvilke ting bruger du til dagligt, som er specielt for dit job? Hvis du arbejder med sociale medier eller webdesign, som jeg gør, så er en MacBook eller iPhone en god rekvisit. Er du kørende konsulent, og dit kontor er din bil, jamen så er det din bil, eller måske dine bilnøgler og dit headset.
Nu tænker du måske: “Jamen jeg er coach, så jeg har ikke noget fysisk værktøj?”
Svaret er at det ikke behøver at være noget, der decideret er knyttet til din profession – måske du altid drikker vand med ingefær og citron? Eller en to-go-kaffe fra Starbucks? Så er dét din rekvisit. Igen – er du i tvivl? Så tag det med.

Soooo… Føler du dig klar til photoshoot? Husk at det handler om at have det sjovt og at vi får din indre energi frem i billedet. De bedste skud, er næsten altid dem, som du ikke vidste blev taget ?
– Kristine Birka ❤️

P.S. Vil du vide hvordan et photoshoot hos mig foregår? Så læs mere her…

Kristine Birka

Jeg lever af at hjælpe forretninger indenfor mode, livsstil og skønhed med branding, markedsføring og grafisk design. Min store passion er æstetisk design der udstråler luksus og selvforkælelse.